Virkaan haetaan: pätevä(hkö) au pair

Hohoi kaikki 18-26- vuotiaat lukion tai vastaavan koulutuksen suorittaneet innokkaat suomalaisnuoret(naiset)! Nyt olisi töitä tiedossa yhdelle onnekkaalle, eikä mitä tahansa töitä, vaan au pairin pesti aidossa oikeassa aavikkomaisemassa.

Is it you we´re looking for?

Homma on suhteellisen simppeli- pääasiallinen työtehtävä on pitää kolme toisinaan melko vilkkaasti liikkuvaa ihmisenlasta ruokittuina, puettuina ja oikeisiin harrastuksiin kuskattuina jotakuinkin oikeaan aikaan. El Pasossa se ei ole niin tarkkaa, pari varttia sinne tänne.

Hakijalta vaaditaan luotettavaa ajotaitoa ja kykyä keskustella takapenkkiläisten kanssa intensiivisesti koko ajomatkan ajan. Hyvä matikkapää on eduksi- voi olla mieltä alentavaa, jos viisivuotias laskee 12*11 nopeammin kuin sinä- mutta pääasia on, että osaa laskea millä tahansa kielellä kolmeen (lasten lukumäärä). Työhön kuuluu paljon ruoanlaittoa, mutta se ei tarkoita, ettäkö siinä pitäisi olla hyvä. Ruokailijat eivät ole nirsoja, ja lisäksi työpaikalta löytyy mikroaaltouuni, jossa voi hätätilanteessa lämmittää eineksiä.

Työtehtäviin kuuluu lisäksi kevyitä kotitöitä, kuten lasten pyykkien pesu, tiskaaminen ja ruokakaupassa käynti. Jälkimmäinen ei ensimmäisillä kerroilla välttämättä tunnu kevyeltä elintarvikkeiden ihmeellisen sijoittelulogiikan takia, mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Työssä joutuu melko usein lähietäisyydelle sen itsensä kanssa, joten jos et ole valmis vaihtamaan kakkavaippoja, voit opettaa yksivuotiaan käymään potalla.

Kulttuurielämyksiä hakevalle tämä työ sopii kuin nenä päähän. USA tulee tutuksi, kuin myös "Teksasissa kaikki on suurempaa"- ideologia. Meksikon välitön läheisyys tuo lisämaustetta muuhunkin kuin burritoihin, kuten esimerkiksi autoiluun (meksikolaisilla ei ole vakuutuksia, joten heillä on etuajo-oikeus). Lisäksi isäntäperheen juuret ulottuvat jotakuinkin jokapuolelle Aasiaa, joten aasialainen kulttuuri tulee myöskin tutuksi. Seikkailuhenkeä vaaditaan alkuun varsinkin ruoka-aikaan, mutta melko pian opit, minkälaisen reaktion mikäkin lohikäärmesoppa kehossasi aiheuttaa.

Sujuva englanninkielentaito katsotaan eduksi. Jos small talk ei kuitenkaan ihan vielä irtoa, ei hätää- tärkeintä on, että ymmärtää jotakuinkin edes puolet muiden puheesta. Plussaa on, jos osaa vastata kohteliaasti kysymykseen "¿Hola, cómo estás?". Espanjantaitojen puutteellisuuden takia ei kuitenkaan kannata jättää työtä hakematta- paikallisen yliopiston espanjanopettajan mukaan sopiva suhde tequilaa, salsaa ja nachoja saa lopulta kankeimmatkin kielenkannat puhumaan sujuvaa latinoa.

Työsuhde-etuihin kuuluu oma huone kylppärillä, kolme ateriaa ja valinnainen määrä välipaloja päivässä, autoetu, mahdollisuus matkusteluun isäntäperheen kanssa ja tietysti lähes päivittäiset päiväunet. Käytössä on takapihan miellyttävä ulkokalusto ja grilli, ja näillä leveyksillä grillauskausi kestää vuoden ympäri.

Tehdystä työstä maksetaan myös kohtuullinen rahallinen korvaus. Säästöjä täällä ei pääse kertymään, sillä yhteen änärireissuun menee matkan kestosta riippuen noin kahden tai kolmen kuukauden palkka. Ja niitä reissujahan on suotavaa tehdä useampi kuin yksi, koska Helsingistä on sitten huomattavasti pidempi matka taalaliigan katseluun kuin El Pasosta. Eläminen on täällä kyllä halvempaa kuin Suomessa- donitsi maksaa lähidunkinissa 99 senttiä ja kurpitsamacchiato 2,91 dollaria. Kassakone on yleensä rikki, joten donitsi on usein ilmanen.

Työajat ovat säännöllisen epäsäännölliset, mutta tiedossa suunnilleen viikon etukäteen. Työaika on maksimissaan 10h päivässä ja 45h viikossa. Yleensä maanantait ovat vapaat, joten tämä on loistava uravalinta maanantaimasentelijalle. Työsuhde kestää minimissään 12 kuukautta, mutta työstä hyvin suoriutunut voi keskustella itselleen jatkoaikaa jopa toiset 12 kk. Lomaa on 2 viikkoa, jonka lisäksi työsuhteen päätyttyä on mahdollisuus jäädä kuukaudeksi matkustelemaan USA:an omakustanteisesti (tämä kannattaa ottaa huomioon palkkashekkejä vuoden aikana tuhlaillessa).

Kuten mainittua, työ sijaitsee aavikkomaisemissa Teksasissa. Sijainti on matkustelijan unelma: täältä saa todellakin matkustaa kauan, ennenkuin on seuraavassa isossa kaupungissa. Sää on pääosin kuuma, poikkeuksena kesä, jolloin se on tukalan kuuma. Rusketusrajat ja palanut iho ovat siis aurinkorasvoista huolimatta taatut. Syksyisin sataa paljon, mutta työpaikan katto korjattaneen ennen uuden au pairin saapumista, joten sadetta pääsee sitten sisätiloihin suojaan.

Vapaa- ajan vietteitä lähialueelta löytyy runsain mitoin: on kauppakeskuksia shoppailuun, vuoria vaelteluun ja elokuvateattereita popkornin syöntiin. Kulttuuriin integroitumisesta pitää huolen paitsi isäntäperhe, myös au pair- järjestön tarjoama yhteisöllisyys. Aluejohtajan kuukausittain järjestämissä au pair- tapaamisissa pääsee muiden samanhenkisten seuraan tekemään jotain perin amerikkalaista, esim. eksymään maissipellon sokkeloihin tai grillaamaan burgereita.

Työtehtävä vapautuu, koska nykyinen au pair ikävöi äitiään ja äitinsä tekemiä rönttösiä niin kovin, että kieltäytyi hänelle tarjotusta jatkoajasta. Työ alkaa vuoden alusta ja siihen perehdytetään. Perehdytyksestä pitää huolen kokenut alan ammattilainen eli nykyinen au pair, jolta saa tarvittaessa lisätietoa hakuprosessista ja itse työstä.

Työ on antoisaa, hauskaa ja opettavaa. Se pidentää pinnaa, parantaa kielitaitoa ja rikastuttaa maailmankuvaa. Ennenkaikkea se opettaa arvostamaan kaikkea sitä, mitä on itse elämältä saanut, ja mitä on ehkä tähän asti pitänyt itsestäänselvyytenä.

Paikka täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä. Iso kengänkoko on plussaa, sillä täytettävät saappaat ovat suuret.

Yhteydenottoja odotellessa,

Martta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Encore

Kalifornia eli sinne ja takaisin

Olipa kerran suomalaine, vegasilaine ja tamperelaine